Borneo

Door: Anneke en Wim

Blijf op de hoogte en volg Wim en Anneke

14 Juni 2013 | Maleisië, Kuching

En dan zijn er opeens nog maar 2 dagen over van de 84 van onze reis rond de wereld. Het was fantastisch en we zijn gezond gebleven.
Vanwege de politieke problemen die 3 maanden geleden ontstonden in Sabah, kwam het Borneo gedeelte er een beetje "onbestemd" achteraan en legden we de nadruk op Sarawak.
We hebben het rustig aan gedaan en het was heerlijk; Aziatisch, veel jungle experience, vriendelijke mensen...
Vanuit het aangename Kuching hebben we excursies gemaakt naar een aantal parken waar oerang oetangs en langneusapen de overhand hebben. Drie dagen aan de kust vertoefd en twee dagen in het binnenland in een longhouse resort aan een meer, Batang Ai, gezeten. Dit ligt dicht bij de grens met Indonesie.
We maakten jungletochten in 90% vochtigheid, over rotsen en boomwordtels en over een aaneenschakeling van lange, wiebelende hangbruggen; een touwladder af dat aan een klif van 5 meter hing. Oog in oog staan met een groene adder (wel mooi met blauwe streepjes) en heel veel boottochten gemaakt. Van zelf kajakken op zee tot aan een sunset cruise op de Sarawak rivier, maar ook in een supersnelle longboat naar een longhouse van de Iban (Iban, of Dayakkers waren vroeger koppensnellers) waar zo'n 70 familieleden bijelkaar wonen.
In Sabah hebben we bij het Kinabalupark de Rafflesia gezien; de grootste bloem op aarde die alleen op Borneo voorkomt en maar een week bloeit. Ook hier zijn ze zeldzaam. Die wij zagen had een doorsnee van bijna een halve meter. Ze kunnen echter wel een meter worden.
Nu zijn we in Kuala Lumpur en willen we naar de Petronas torens. We gaan dan van de 84ste verdieping abseilen... nee hoor, de vlucht van K.L. naar Amsterdam zaterdagavond is al spectaculair genoeg.

Als we in Borneo vertelden dat we uit Nederland kamen dan kwam het gesprek al snel op een apensoort die 'Orang Blanda' heet, oftewel 'de Hollander'. Dat is een lange apensoort met een dikke buik en een uitzonderlijk grote neus (wetenschappelijke naam 'nasalis larvatus'). Een hele eer natuurlijk dat ze zo'n schitterende aap naar ons genoemd hebben!
Sabah en Sarawak zijn de twee delen van Maleisie die op Borneo liggen, een eiland met jungle en grote kronkelende irivieren. Althans, zo was het 30 jaar geleden toen we het Indonesische gedeelte van Borneo bezochten. Inmiddels zijn de grote woudreuzen geveld (al dan niet illegaal) en is een deel van de jungle vervangen door oliepalm plantages. Er is nog genoeg te zien zoals Anneke al beschreef: mooie natuurgebieden, twee interessante hoofdsteden: Kuching (betekent Cat City en staat vol met kattenstandbeelden) en Kota Kinabalu. Een mengelmoes van ongeveer een derde Maleisiers, een derde Chinezen en een derde Iban en andere oorspronkelijke bevolkingsgroepen.

Dit is ons laatste verslag, we hopen jullie binnenkort natuurlijk weer zelf te spreken.

Groeten,
Anneke en Wim

• 14 Juni 2013 - 07:56

Minke:

heel goede reis terug naar Nederland, wordt hier mogelijk volgende week ook tropisch, dus is de overgang mogelijk iets minder hard.

• 14 Juni 2013 - 09:21

Cora En Kees:

Hoi luitjes,

ziet er weer prachtig uit allemaal, vooral ook die wilde dieren. Het zal wel weer wennen worden hier na al die tijd in den vreemde. Gelukkig is het in principe(bijna) zomer, dus misschien valt het mee.

Hele goede terugreis en hopelijk geen post-vakantie depressie.

• 14 Juni 2013 - 13:39

Anneke & Henk:

Hallo luitjes,

Is het al weer zover dat jullie binnenkort alleen maar orang belanda om je heen ziet? Wat gaat dan toch snel... Geniet nog even van KL en een goede thuisreis gewenst!
    Groetjes H&A

• 14 Juni 2013 - 19:10

Dorien Van Der Ploeg:

hoi Anneke en Wim,
    Wat gaat het toch verschrikkelijk snel zo'n mooie tijd zeg. Ik heb genoten van jullie verslagen en mooie foto's.
    Goede terugreis en dan begint het na-genieten!
    groet,
    Dorien

• 14 Juni 2013 - 19:34

Truus Van Der Heijden.:

Lieve mensen,
    Jullie wereldreis is toch vlug voorbij gegaan. Wat hebben jullie veel gezien en beleefd.
    Erg leuk, dat je ons mee hebt laten leven.
    Voor morgen, goede reis naar huis, en welkom terug.

• 14 Juni 2013 - 21:25

Christel:

Lieve Anneke en Wim;
    Het is toch niet te geloven dat jullie al bijna weer thuis zijn. Voor mijn gevoel blijven jullie nog zeker 3 weken weg. Wat vliegt de tijd.
    Ik wens jullie een behouden reis terug. het einde van een grote droom nadert. Wordt deze reis met alle ervaringen een nieuw boek, Anneke?
    Lekker dat jullie thuis zijn voor het grote zomerspectakel van Amicitia.
    Welkom thuis.
    Groetjes Christel

• 15 Juni 2013 - 17:39

Ans En Rien:

Wat een fraaie afsluiting enook nu weer prachtige plaatjes. Dat wordt afkicken in ons platte land.
    Wij zijn verkast van Lagnes, vlakbij L'Isle sur la Sorque naar Pradons, een camping pal aan de Ardeche. Het toeval wil dat hier ook veel Orang Blanda's rond lopen, maar ze hebben niet allemaal zo'n lange neus.
    Als jullie dit bericht ontvangen zijn jullie waarschijnlijk op weg naar Nederland. Wij wachten daar nog een paar dagen mee en hopen dat we de zon vanuit de Ardeche mee naar huis kunnen nemen.
    Veilige vlucht retour en tot binnenkort,
    Ans en Rien

• 16 Juni 2013 - 13:09

Hans En Coos:

Hoi Wim en Anneke,
    Jullie timing is heel goed, ook hier nu mooi weer. Fijn dat het allemaal goed is gegaan, na al die geweldige verhalen krijgen we er ook zin in. Welkom terug en tot snel.
    Coos en Hans

• 17 Juni 2013 - 08:36

Evarien En Hennie:

Lieve Anneke en Wim, we hadden het er al over. Wanneer zullen Wim en Anneke weer thuis zijn. Met het mooie weer in zicht moeten we maar snel een picknick organiseren. Kunnen we jullie verhalen live horen. Goede reis!